Företagarkravet: Bekämpa brottsligheten!

Ulf Kristersson,

Staten bryter mot samhällskontraktet varje dag när företagare utsätts för rån, stölder, hot, utpressning, bedrägerier och misshandel. Företagare betalar skatt men staten levererar inte den lag och ordning företagarna behöver. Som statsminister har du ett ansvar och en möjlighet att förbättra företagarklimatet och återupprätta samhällskontraktet. Brottsligheten mot företagare måste bekämpas!

En rapport från Svenskt Näringsliv visar att hälften företagen utsatts för någon form av brottslighet det senaste året. Brottsligheten kostar företagen runt 100 miljarder kronor om året i direkta och indirekta kostnader. I många fall hinner polisen inte utreda anmälda brott.
Att förundersökningar läggs ner har blivit en vardag för många företag som drabbas av den eskalerande brottsutvecklingen. Därför har var fjärde företag slutat polisanmäla brott och majoriteten av företagen är missnöjda med polisens arbete. Många företagare känner sig maktlösa och funderar på att lägga ner verksamheten. Den växande kriminaliteten är ett problem som slår brett och hårt, inte bara mot företagare utan mot hela samhället.

Sverige behöver en bred och omfattande reform av brottsbekämpningspolitiken snarast!
Tull och polis behöver ökade befogenheter. Dessutom behövs en kraftig resursförstärkning. Polisen måste ha närvaro i hela landet, dyka upp när de blir kallade, fokusera mer på kärnuppgifterna och syssla mindre med handräckning, tillståndsärenden och administration. Straffen behöver skärpas och straffrabatterna tas bort. Dessutom bör domstolar använda hela den tillgängliga straffskalan. Fler åtal måste väckas.

Den frikostiga migrationspolitiken har lett till ett växande utanförskap. Detta utanförskap är en av orsakerna till den ökande brottsligheten. Därför behöver migrationspolitiken stramas åt kraftigt och gränskontrollerna behöver utökas snarast. Antalet förvarsplatser behöver byggas ut och utvisningar verkställas.

Företagare – och alla andra – förtjänar trygghet. Ett bra företagarklimat är en förutsättning för att företag ska startas, växa och anställa. Företagarnas öde är i förlängningen Sveriges öde. Därför uppmanar vi din regering att försöka reparera förtroendet mellan stat och individ, mellan politiker och företagare. Vi kräver att regeringen bekämpar brottsligheten och återupprättar samhällskontraktet!

Med vänliga hälsningar,

Adam Rydström
Företagarombudsmannen vid tanke- och handlingssmedjan Den Nya Välfärden

Läs mer om Företagarkravet här.